דעות

מצעד הניתוחים הבלתי מוצדקים

מתסמונת VOMIT, דרך שיווק אגרסיבי של מכשור רפואי ועד למצפונו של הרופא שנעמד מול השכר והרצון להתפרנס. ד"ר אבי רובינשטיין על תופעת הניתוחים המיותרים בדיסציפלינות הכירורגיות השונות והסיבות לה

"פתיחת ביה"ס לרפואה באוניברסיטה פרטית היא למעשה קנייה בכסף רב של שדות קליניים ציבוריים, שהם הרכוש של כולנו, והעברתם לידי מי שמסוגל לשלם כ-100 אלף שקל בשנה - לימודים לעשירים בלבד". צילום אילוסטרציה: נתי שוחט/ פלאש 90

בשבוע שעבר זעקה הכותרת בעיתון: "בגלל שביתת המחאה בבתי החולים, אלפי ניתוחים וטיפולים בוטלו". כותרת המשנה חידדה את הידיעה המרה: "משלמים את המחיר: אלפי ישראלים נותרו ללא טיפול רפואי - 'לאיש לא אכפת מאיתנו'" ("ידיעות אחרונות", 2.9.21). אכן כולנו הרופאים, ללא יוצא מן הכלל, מצרים וכואבים עם אותם רבבות חולים שבשל השביתה ימשיכו לחיות ב"מומם" ועם סבלם, החל לדוגמה, ועל קצה המזלג, ממבוגרים עם קטרקט שראיתם ירודה, דרך אלה שמתקשים בהליכה וסובלים כאב המחכים להחלפת פרק ירך או ברך וכלה בנשים הסובלות מאנמיה בשל מיומה ברחם.

מאידך, צריך להיות מובן כי באותם בתי חולים ציבוריים השרויים, שלא בטובתם, בשביתה זו, לא מפקירים את החולים. הרופאים לא נוטשים את בית החולים ולא עולים על אוטובוסים בדרך לכנרת כמו בשביתת הרופאים ב-1983 (כזכור, היו עדויות אז שהתמותה ירדה). צריך להיות מובן שמרפאות אונקולוגיות כמו אלו שעוקבות אחרי חולים שנותחו, בכל הדיסציפלינות הכירורגיות, פועלות וכן שירותים וטיפולים אחרים חיוניים שתקצר היריעה מלפרטם. כך גם מתקיימים ניתוחים אלקטיביים לחולים הסובלים מממאירות ומובן שאלה הדחופים.

לפני שנים עלה על סדר היום הנושא של תורים לניתוחים אלקטיביים, שנמשכו חודשים ארוכים. את אחד הפתרונות היותר "מקוריים" למשבר, הציע אז פרופ' מוטי רביד, שאמר כי שיטה טובה לקצר תורים לניתוחים היא לנתח רק את אלה עם אינדיקציה

לא סוד הוא שלטיפולים ולניתוחים ישנו אחוז מסוים של סיבוכים, לעתים קשים ופעמים אפילו קשים מנשוא וגם מקרי מוות. ואולם, בקטגוריה זו של ה"נפגעים" מוכרים לי מקרים רבים שעברו ניתוחים ופרוצדורות חודרניות אחרות ללא הוריה רפואית.

השבוע סח לי חבר מנהל מחלקה לרפואה דחופה כי לפני שנים עלה על סדר היום הנושא של תורים לניתוחים אלקטיביים, שנמשכו חודשים ארוכים. את אחד הפתרונות היותר "מקוריים" למשבר, הציע אז פרופ' מוטי רביד, שאמר כי שיטה טובה לקצר תורים לניתוחים היא לנתח רק את אלה עם אינדיקציה.

ישנם רופאים הטוענים כי ניתוחים מיותרים מהווים את העידן החדש של הרשלנות הרפואית האמיתית. האומנם?

עוד ב-1953 הודיע מנהל איגוד הכירורגים בארה"ב לעיתון "ניו יורק טיימס" כי "הציבור יזדעזע אם תובא לידיעתו כמות הניתוחים הלא נחוצים המבוצעים בארה"ב על ידי רופאים לא הגונים". כעבור שנות דור (1974) קבעה תת ועדה של בית הנבחרים כי באותה שנה בארה"ב בוצעו 2.4 מיליון ניתוחים מיותרים בעלות של 3.9 מיליארד דולר, כאשר 11,900 חולים מתו בגלל הניתוחים האלה.

נתונים אלה הובאו מפרי עטו של ד"ר בנימין מוזס ("הארץ", 31.3.19). הוא הביא דוגמאות ממחקרים שנעשו בארה"ב, למשל בנושא צנתור כלילי: נבדקו צנתורים שנערכו ב-1,091 מרכזים רפואיים ונמצא נתון מדהים שרק כ-50% מהצנתורים הלא דחופים נעשו על פי ההתוויות המקובלות. דוגמה נוספת הובאה בנוגע למספר הניתוחים לאיחוי חוליות בעמוד השדרה שעלה "בשני העשורים האחרונים בכ-600% והגיע ליותר מחצי מיליון ניתוחים לשנה. זאת, למרות שבעשור הקודם פורסמו מספר מחקרים מבוקרים אשר הראו כי לניתוחים אלה "אין יתרון משמעותי על תכנית שיקום מסודרת להקלת הסבל ולשיפור התנועה".

ביוזמתו של כירורג ישראלי שלמד ב"הדסה" ועובד בארה"ב, איבדו בניו יורק שני כירורגים בעלי שם את הרשיון לעסוק ברפואה. הם הועמדו לדין משמעתי בגין ניתוחים מיותרים שביצעו ומומנו על ידי הביטוח הרפואי הפרטי של המטופלים

עוד קובע הרופא החוקר ד"ר מוזס כי "מחקרי התאמה שנעשו בישראל ובאירופה הראו כי שיעורי הניתוחים והפרוצדורות דומים לזה שבארה"ב. את התחלואה והתמותה הנגרמות עקב הניתוחים המיותרים קשה להעריך באופן מדויק, אך בשל ההיקף הגדול ברור שהן אינן זניחות".

ביוזמתו של כירורג ישראלי שלמד איתנו ב"הדסה" ועובד בארה"ב, איבדו בניו יורק שני כירורגים בעלי שם את הרשיון לעסוק ברפואה. הם הועמדו לדין משמעתי בגין ניתוחים מיותרים שביצעו ומומנו על ידי הביטוח הרפואי הפרטי של המטופלים. את ה"סיפור" שדווח ב"ניו יורק טיימס" הביא הכירורג בספרו המומלץ life means nothing behind the green wall ( 2003).

כשאין כל הבדל בתוצאות הניתוחיות מול אלו של הטיפול השמרני

תופעה פסולה זו של ניתוחים מיותרים במערכת הפרטית אינה ייחודית דווקא לארה"ב. מדובר בתופעה רווחת בארצות המערב שבהן תעשיית הביטוחים הרפואיים הפרטיים פורחת. ביצוע פרוצדורות פולשניות או ניתוחים ללא שישנה הנחיה רפואית קיים בישראל במקצועות כירורגיים שונים.

מובן מאליו כי חלק יחסי מהניתוחים אלה, שניתן היה להימנע מהם, מסתבכים, כך שחולים נפטרים וחלקם נותר עם נכויות. משרדנו ייצג ומייצג כיום שורה של מקרים שנותחו ללא הנחיה רפואית ונותרו עם נכות ניכרת או שנפטרו. כך לדוגמה, כריתת רחם באבחנה של סרטן צוואר הרחם, שלא היה, הסתיימה במוות מספסיס לאחר פרפורציה של הקולון. כך ספינקטרקטומי לפיסורה אני, לאחר ימים ספורים של כאב שלא טופלו כלל  שמרנית, הסתבך עד לחוסר שליטה על הספינקטר האנלי.

ניתוחי ברכיים בשל קרע של המניסקוס מהווים דוגמה טיפוסית. הכאב בברך מביא לחיפוש אחרי מזור. כיום, לפי מה שמוסרים לי מומחים בתחום רוב ניתוחי הארתרוסקופיות, ללא אינדיקציה, בקרעים במיניסקוס של הברך הגורמים לכאב מעל גיל 40-50 לערך, אין כל הבדל בתוצאות הניתוחיות מול טיפול שמרני. בעבודה פרוספקטיבית שפורסמה ב-New England Journal Of Medicine (2013) השוו בין תוצאות ניתוח ארתרוסקופיה בגילאים 35-65, בין טיפול כירורגי בשל קרע במניסקוס, לבין "טיפול" שטיפה או פלצבו.

שיעור הניתוחים לאיחוי חוליות עמוד השדרה עלה בשני העשורים האחרונים במאות אחוזים, למרות שה-AMERICAN PAIN SOCIETY פרסמו סקירה מקיפה שמצאה ראיות טובות לממצא שניתוח איחוי החוליות (FUSION) אינו טוב יותר מטיפול שמרני

מעקב של 12 חודשים שהורחב מאוחר יותר לשנה נוספת הראה כי אין הבדל בתוצאות בין הקבוצות. חזרו על עבודה זו בצורות שונות ועוד באותה שנה פורסמה באותו עיתון עבודה נוספת באותו נושא, שם הגיל הצעיר היה 45, והתוצאות היו זהות.

בעשרות השנים האחרונות לא חל כל שינוי בידע הרפואי ככל הנוגע לכאבי גב משנית לשינויים ניווניים. ואולם, כפי שצוין לעיל, שיעור הניתוחים לאיחוי חוליות עמוד השדרה עלה בשני העשורים האחרונים במאות אחוזים. כל זאת, למרות שה-AMERICAN PAIN SOCIETY פרסמו סקירה מקיפה מהספרות המקצועית שמצאה ראיות טובות לממצא שניתוח איחוי החוליות (FUSION) אינו טוב יותר מטיפול שמרני. התוצאות אצל המנותחים שעברו FUSION היו גרועות ופחות מ-50% היו מרוצים מהניתוח. רוב החולים עם כאב גב תחתון לא שורשי שנותחו לא השיגו תוצאות טובות.

גם טיפול בהזרקת צמנט בשל כאב לשבר דחיסה בחוליה (ורטברופלסטי) נמצא ברשימה. קיימים חילוקי דעות ביחס ליעילות השיטה הזו והתוצאות שלה אינן תמיד יעילות ומצדיקות את ביצוע הטיפול. ב-2018 פורסמה ב- BMJעבודה על 180 חולים. הקבוצה שנותחה קיבלה הזרקת צמנט. קבוצת ה-SHAM עברה סימולציה של הזרקת צמנט עם רמזים (שמיעה/הרחה). התוצאה: לאחר חודש ולאחר שנה לא היה הבדל משמעותי סטטיסטית בהקלת הכאב בין שתי הקבוצות. מסקנה: תוצאות המחקר אינן תומכות בביצוע Vertebroplasty לטיפול בשברים דחוסים אוסטיאופורוטיים אקוטיים. עבודות בחולים אוסטיאופורוטיים פורסמו גם ב-2009  ב-BMJ, אז נערך מחקר כפול סמויות שסיכם אותן מסקנות בדיוק.

תסמונת VOMIT וגורמים נוספים לניתוחים מיותרים

לפני כשלוש שנים לערך סיפר מנהל מחלקה אורטופדית כי בקופת חולים מסוימת החלו לפקח על ביצוע הניתוחים. לא להאמין אולי, אך התברר כי כ–30% מהניתוחים היו מיותרים ולכן לא אושרו על ידי הנהלת הקופה. אז מה הן הסיבות לניתוחים מיותרים בדיסיצפלינות הכירורגיות השונות? החולים השתנו. הכיצד? מדובר באוכלוסיה של מבוגרים "צעירים", פעילים יותר, העוסקים בספורט, הדורשים "איכות חיים". בהתאם, הם אינם מסוגלים לסבול כאב זמן רב ו"דורשים" ניתוח במחשבה שיחזרו לפעילות תקינה כפי שהיתה להם.

גם טכנולוגיית ההדמיה השתנתה. האדם הסובל מכאב רואה על המסך במשרד הרופא את תמונת ה-MRI המדגימה "לחץ" על חוט השדרה או השורשים, הממחישה לו את הבעיה הנראית על פניה מכנית לחלוטין ולכן ניתנת לפתרון בניתוח. לא מעט פעמים, כידוע, מדובר בשינויים ניווניים שאינם מהווים סיבה לסימפטומים. כנ"ל ממצאים אינסידנטליים של גידולים שפירים קטנים במוח כמו מנינגיומות, שחלק לא מבוטל מהם לא יגדלו במעקב ואין סיבה למהר ולנתח.

אין מעקב אחרי האינדיקציות לניתוח פרטי לעומת ציבורי וקשה להאשים שהרופא עלול "להחליק" או "למתוח" את ההנחיה הרפואית לניתוח. מדוע? מפני שהוא משתכר פר ניתוח ולכן המצפון נעמד מול השכר

מטופלים אלה סובלים מתסמונת VOMIT - VICTIMS OF MODERN IMAGING TECHNOLOGY. קורבנות אחרים של תסמונת זו תוארו לפני שנים בכתבה של העיתונאית אריאלה איילון שטענה כי מדי שנה נערכים בישראל כ-4,000 ניתוחי ברכיים. מחקר מצא שלפחות מחציתם מיותרים. איך זה יכול להיות, כשידוע שמכשיר ה-MRI מדייק ביותר מ-90% בזיהוי נגעים בתוך הברכיים? מתברר שהבעיה נמצאת בפיענוח. ב-40% מהניתוחים לא נמצאו הנגעים המשמעותיים שחשפה כביכול בדיקת ה-MRI. החוקרים סיפרו: "נדהמנו לגלות שמתוך 12 רנטגנולוגים מפענחי MRI שתוצאותיהם נבדקו במחקר רק אחד הוא מומחה למערכת השלד".

סיבה נוספת היא חברות המכשור הרפואי המשווקות, ולעתים באגרסיביות, משתלים כמו פלטות לקיבוע החוליות.

בדומה לאוכלוסיית החולים, בגדול ניתן לקבוע כי הרופאים המנתחים או ה"פנימאים" המבצעים פרוצדורות חודרניות, גם הם השתנו. בעשורים האחרונים חלה התמקצעות בנישות מסוימות. מומחים יצאו להשתלמויות ספציפיות בחו"ל ולשוק נפלטים מומחים רבים אשר צריכים להוכיח את הצורך הקיים בהם. במקרים שבהם יש עודף מנתחים בתחום מסוים - התחרות אף גדלה.

הרופא רואה את החולה במסגרת הקופה ומחליט על ניתוח במסגרת פרטית. אין מעקב אחרי האינדיקציות לניתוח בפרטי לעומת הציבורי וקשה להאשים שהוא עשוי "להחליק" או "למתוח" את ההנחיה הרפואית לניתוח. מדוע? מפני שהוא משתכר פר ניתוח ולכן המצפון נעמד מול השכר. ואולם, גם במערכת הציבורית ישנו פיצוי עבור עבודה נוספת. גם שם ניתוחים שנערכים בשעות אחה"צ והערב (ססיות) מתגמלים את המנתח. הניתוחים המיותרים קיימים במקצועות הכירורגיים השונים. הפער בין החובה לחולה, לרצון הרופא להתפרנס, בא לידי ביטוי בניתוחים מיותרים שמספרם הולך וגדל.

הכותב הוא שותף במשרד עו"ד ד"ר ארובינשטיין ש. יקירביץ, המתמחה בתביעות רשלנות רפואית, נזקי גוף ותובענות ייצוגיות. מומחה לנוירוכירורגיה

נושאים קשורים:  ד"ר אבי רובינשטיין,  ניתוחים אלקטיביים,  אינדיקציה רפואית,  פרופ' מוטי רביד,  רפואה פרטית,  כירורגיה,  ד"ר בנימין מוזס,  רשלנות רפואית,  מגזין,  חדשות,  דעות
תגובות
אנונימי/ת
06.09.2021, 09:35

יש הרבה תביעות רשלנות מיותרות לחלוטין. גם זה שווה כתבה…

אנונימי/ת
06.09.2021, 23:02

אולי, אבל זה לגופו של המחבר ולא לגופו של ענין.

אנונימי/ת
06.09.2021, 09:55

Intacs כמשל...
רופאי קרנית הגונים וישרים יודעים לומר שרק CXL יעיל לעצירת keratoconus. או כמו שאחד מבכירי רופאי הקרנית בישראל אמר CXL הטיפול היחיד שמוכח, היתר זה ניסוי.

מנגד, במרפאות החוץ , יש חוסר מעקב אחרי מי שלא צריך/יצטרך ניתוח בשל האבחנה, רופאי הקהילה נותרים אובדי עצות כי הם אלו שהפנו לייעוץ...

יש ניתוחים מיותרים בגלל רופאים מושחתים ויש תביעות רשלנות מיותרות בגלל עורכי דין מושחתים.

אנונימי/ת
06.09.2021, 23:05

השאלה כמה רופאים מושחתים מזיקים לחולים. נראה לי שפי כמה פחות מעורכי דין שמנסים לעזור לחולים.

06.09.2021, 10:00

הכותב מתפרנס מנושא הכתבה. תוכן שיווקי למהדרין.

אנונימי/ת
06.09.2021, 10:08

לפני למעלה מעשרים שנה, הצעתי בזמן חופש מחלה שתקופה בה עבדתי, אוכל לעבור תיקים ולאשר או לא ניתוחים קטנים ומאוד נפוצים בתחום שלי, שלפי הערכתי אז היו מיותרים בלמעלה מ 50 אחוז.
התשובה שקיבלתי היתה : השתגעת ? הם יעברו קופה ויעשו שם את הניתוח.
עד היום אין בקרה.

אנונימי/ת
06.09.2021, 10:28

תוכן הכתבה מוטה לטובת בעלי העניין המתפרנסים ממנו. האם אדוני העורך דין ממשיך לעסוק ברפואה? אם כן בוודאי יודע יש הרבה חולים שלא נכנסים להתוויה או לגיידליינס ועוברים פרוצדורות שגם אם הביאו לפתרון מצב רפואי אחד, שללו מצב רפואי אחר ותרמו לצמצום האבחנה המבדלת. בבסיס, רפואה הייתה ועודנה אומנות. לא משנה כמה ירצה כבודו לכבול אותה למסגרות קשיחות.

אנונימי/ת
06.09.2021, 14:45

אכן מעניין האם הכותב עוסק באמת ברפואה ואולי חבל שהוכשר להיות רופא. בזבוז....

אנונימי/ת
06.09.2021, 10:31

כתבת פרסומת תחת מעטה אקדמי.מדוע הוא לא השאיר את הטלפון שלו .

אנונימי/ת
06.09.2021, 11:33

פרסומת או לא, התופעה קיימת וצריך לבער אותה. למה התשובה לא עניינית?

אנונימי/ת
06.09.2021, 10:43

מר רובינשטיין החוכמולוג. ראשית שנה טובה. שנית, מדוע אם כן לא להעביר את ניתוחי השבן והביטוחים אחהצ לבתי החולים הציבוריים והכסף ו אינדיקציה תהיה נחלתם של ביתי החולים הציבוריים. כך גם יתנו שכר הוגן לרופאים בציבורי. כך התורים יתקצרו יחד עם הניתוחים שלא באינדיקציה שאגב בטלים בפושעים.
כך גם עבודת הבוקר לא תיפגע לחולים מורכבים יותר ופחות שחלקם מסתבכים בפרטי ובפיקוח של הנהלות בתי החולים
די להכפיש רופאים.
לא רוצה להיגרר למקורות פרנסתך והקולגות שלך ולא מהגולגולת הראשון

אנונימי/ת
06.09.2021, 11:08

חבל שהכותב המלומד לא מציג כתבה מקבילה על בצע כסף של עורכי דין אשר מחפשים בנרות "נפגעים" של הרפואה ובעצם תורמים לעלות הטיפול הרפואי המגלם פשרות של תביעות אשר לפחות בחלקן נועדו להטריד את המערכת ולהזרים כסף לכיסם.
יחד עם זאת כל בעל מקצוע חופשי שפעל ברשלנות, צריך להיבדק ולתת את הדין במקרה הצורך.

אנונימי/ת
06.09.2021, 11:25

לא מפתיע. כרופא שיניים אני יכול להעיד שהאויב הגדול של השיניים, הוא רופא השיניים. עקירות לא נחוצות ו...שתלים. למה? כסף, כסף, כסף... ועוד טריקים שונים ומשונים.

06.09.2021, 12:07

אין טעם להתייחס בענייניות לכתבה מקדמת עורך דין שמתפרנס מרשלנות רפואית. הוא האחרון בשרשרת הקיום שיכול להתלונן על טיפולים מיותרים!
הוא מתפרנס מטעות של צוות רפואי.
אם רופא לא יציע אלטרנטיבה ניתוחית, עורך הדין יתבע את הרופא.
אם רופא יציע ניתוח, הוא יתבע שלא הסביר מספיק את הסיכונים.
איך שלא נסתכל, עורכי הדין מבקשים מהרופאים, תמשיכו בדיוק כמו שאתם, אנחנו צריכים פרנסה.
לא פלא שהרפואה היום הפכה לרפוא מתגוננת.

06.09.2021, 14:22

אבי רובינשטיין צודק לגמרי וזו הסיבה של אלה המפרסמים תגובתם בצורה אנונימית, ולא מציגים עובדות אחרות. הם יודעים את האמת, החמלה כלפי החולה הולכת ונעלמת, יותר מטפלים מאבחנים ומטפלים דרך החור שבגרוש.

לגבי האסופה של בתי החולים הציבוריים, לא כולם באמת סובלים מגירעונות והיה כדאי מאד שגורמים מוסמכים יבדקו את פעילותם ואת השימוש בכספים של כל מוסד.

בכל מקצוע יש מושחתים, תלוי באחוז שלהם בין חברי המקצוע, ואם יש מושחתים בין עורכי הדין אין זה מתיר שחיתות בין רופאים.

שנה טובה לכל הכותבים עם יותר חמלה ומתן, כפי שהיה לפני עשורים מספר.

אנונימי/ת
06.09.2021, 15:23

וואו. איזו כתבה חשובה ומהממת. שמרתי.

את התופעה הזו של ניתוחים לחא הוראה הולמת יש לעקור מהשורש בהיותה מדרון חלקלק העלול להידרדר

אנונימי/ת
06.09.2021, 16:18

את התופעה הזו של ניתוחים ללא הוראה רפואית מתאימה יש לעקור מהשורש כי היא עלולה להוות מדרון חלקלק העלול לגרום להידרדרות הרפואה

אנונימי/ת
07.09.2021, 02:24

בעולם שבו לגיטימי לעשות ניתוחים קוסמטיים רק לשם מראה ובגלל רצון המטופל, לא פלא שאנשים מבקשים ניתוחים שאינם הכרחיים. אופי המטופלים והרפואה השתנה ורופאים מכבדים את אוטונומיית המטופל ואת רצונותיו יותר מבעבר. ראוי לציין שהמסקנה של הכותב שאם קופת חולים ביטלה/לא אישרה 30 אחוזים מהניתוחים זה אומר שהם מיותרים מראה על אי הבנה עמוק של המערכת. קוםת חולים לאצמאשרת ניתוחים מסיבות כלכליות נטו, ממש לא בגלל שאין אינדיקציה לניתוח.

07.09.2021, 12:10

ידידי האנונימי, ניתוחים קוסמטיים מבוקשים בד"כ ע"י אלה שצורה כזו או אחרת בהופעתם החיצונית מפריעה ם קשה לתדמיתם ולחייהם. הם מבקשים להתגבר על בעיה פסיכולוגית קשה מאד ולהיראות כמו האחרים, היפים והצעירים. גם באלה על הרופא להימנע מלבצע התערבות כירורגית אם הוא יודע כי התוצאה עלולה להיות מזיקה יותר, וכך נוהגים רוב הקולגות.
אנשים הסובלים מכאבי גב/ברך/ירך/... ורוצים להתפטר מהכאב לא בהכרח בקשת ההתערבות הכירורגית תעזור להם וגם סיכוניה לא קטנים. כאן נבדל הרופא האמין וההגון מזה שאינו כזה - ההגון יקדיש זמן רב כדי להראות לחולה את התוצאות של התערבות כירורגית לעומת טיפול שמרני. לעתים יש מצבים בהם נחוץ המשפט של הרופא הישר והאומר: "סליחה, אני לא אעשה ניתוח שנזקו עלול להיות קשה וכאשר יש טיפול שמרני שאפשר לנסות אותו קודם". רופא צריך להתעלם מכך אם קיים איש מקצוע אחר שיסכן את החולה במחיר שלמונים, את האחרון יש להוקיע.
נשבענו כרופאים לחמול על החולה ולהציע לו את הטיפול המיטבי. נשבענו גם, בראש ובראשנה לא לגרום נזק לחולה, כן כן נשבענו שלא לגרום נזק לחולה.
שנה טובה ומבורכת בראש שנה זה,
הלוואי שכל אחד יעמוד בשבועתו, יחמול וייתן את הטיפול הטוב והמבטיח לחולה, ואף יתעלם ויבוז לכל אלה שנוהגים אחרת בגלל שלמונים. כך נכון לעשות - רופאים ועורכי הדין וכל אדם שנשמה באפו.
שנה טובה.

אנונימי/ת
06.11.2021, 12:35

תגובה מתגוננת ואינה ממין העניין. נחיצותם של הניתוחים האסטטיים אינה עומדת לשאלה כאן שכן איננו עוסקים בריפוי לחצים חברתיים ובעיות בדימוי הגוף .
המדובר בניתוחים אשר האינדיקציה הינה רפואית למניעת מוות נכות וסבל, ובכל זאת ולמרות עבודות מחקר יסודיות ותקינות מדעית יש ביננו הממשיכים לבצע את אותם ניתוחים אשר אינם עומדים בהגדרה זו.
תיקון שברים ברדיוס הדיסטלי אצל נשים פורוטיות ובעלות תפקוד ירוד, הטריות מניסקים עם קרעים נווניים במטופלים מבוגרים למרות שהוכח כי טיפול זה מחמיר את מחלת הסחוס. וכאילו טיפולים שונים שבנו קריירות ארוכות ורווחיות לאנשים מסויימים.
הכלל הראשון אותו למדנו כולנו "קודם לכל אל תזיק" אינו מתקיים כאן במפגיע.
הכותב אולי בעל אינטרס, וייתכן בהחלט כי קיימת משפטיות יתר מול הרופאים וזילות במונח "רשלנות רפואית", אבל אין בכך לראות את הצדק בדבריו.

אנונימי/ת
07.09.2021, 08:37

כתבה חשובה ומעניינת.
כול הרופאים המגיבים כנגד הכותב - הפוסל במומו פוסל

07.09.2021, 12:37

המחבר העיז , וכתב מאמר בשמו , גם לא החביא את הפוזיציה שלו בתחום הרשלנות.
ואף המגיבים (חלקם) ענו בשמם הטוב , מגובים בנסיונם לרוב.
מנפלאות השוק הפתוח היא עובדת שוך אופנות משגשגות (פעם באמריקה - לובוטומיות !) ובלימתן עם בקרות נושכות - מדגדגות

אנונימי/ת
07.09.2021, 13:29

א. הכותב המכובד מצטרף לקבוצה אקסלוסיבית של רופאים שהבינו שצפויה להם עבודה קשה ברפואה, שעות ארוכות, בוסים מעצבנים, חולים מעצבנים, משכורת עלובה ,פנסיה זניחה וקידום אפסי.
הם בחרו להחליף את המקצוע האציל במקצוע נגדי בנוסך הידוע של: "אם אני לא התקבלתי לקורס טייס , אני בנ"מ. אם אני לא אטוס, אף אחד לא יטוס" .
ב. יש לי חברים אחדים ש"ערקו" מהרפואה ונעשו עורכי דין, ונחשו באיזה ענף? - כמובן רשלנות רפואית.
ג. הזדמן לי בעבר הרחוק לקבל תיקי תביעה של רשלנות רפואית. החולים שניזקו פנו לעורכי דין. הללו ליקטו פסאודו תירוצים מן הגורן ומן היקב, מנוסחים באופן "משפטי" (מסמכים קצרים כמובן, למה לבזבז זמן?), מלווים במאות מסמכי תרשומת רפואיים שנאספו בבתי החולים או המרפאות.
מכל הגבב הזה אחוז הזוכים בתביעותיהם יחסית למספר התלונות הוא מזערי! - אם כי הוא זוכה להרבה יחסי ציבור ופרסום בתקשורת.
מבחינת עורך הדין זה לא משנה כי בדרך כלל הוא יקבל שכר מסוים בכל מקרה ואחוזים (לעתים נכבדים), מסכום הפיצויים במקרה של תביעה מוצדקת
ד. יש לדעת ולהדגיש שיש ניתוחים רבים שבדיעבד (בלבד) הם נראים כבלתי מוצדקים, למשל תוספתן לבן (40%) מהניתוחים, ניתוחים קיסריים הנעים לפעמים לפי האופנה (כלומר המלצות משתנות), ניתוחי עיניים אמבולטוריים אשר נעים בהתאם לחידושים האחרונים שבתחום (הוזכרו קודם בתגובה קודמת) ועוד כהנה וכהנה. חלק מהניתוחים הלא מוצדקים כביכול, הם בהחלט גם התוך בתי החולים הציבוריים!
הרפואה הציבורית עם כל הכבוד לה, איננה מסוגלת לתת מענה מושלם לכלל החולים מסיבות רבות (על כך יש צורך בכתבה מלאה מעניינת נפרדת) והרפואה הפרטית התפתחה וקמה בישראל ועולם כתוספת מבורכת . בישראל הסוציאליסטית בעבר הרחוק היית ה רק רפואה ציבורית וכך גם ברוסיה. מי שמכיר את המציאות ומכיר את עולי בריה"מ יודע באיזה מצב רפואי נוראי הם הגיעו לארץ עם הרפואה הסוציאליסטית שלהם.
בארצות המערב שבהם הייתה רפואה פרטית שנוטרלה ע"י השלטונות (אנגליה, קנדה ), רמת השירות לחולים ירדה פלאים. גם על כך יש צורך בכתבה נפרדת ומעניינת מאוד.
ה. כותב המאמר מתבלט היטב כאינטרסנט ברור, כולל שמו עיסוקו ומשרד עורכי הדין שבו הוא עובד
ו. אני כותב תגובה אנונימית כדי שלקורא הסבלני לא יהיה שום BIAS כולל שיחוד דעה , בבואו לקרוא את תגובתי זו

12.09.2021, 07:48

חזק כתבת !
*
ואולם
דין פרוטה כדין מאה.
הרופא-עורך-דין ודאי היטה שכם למאמץ המלחמתי המתקיים וממשיך במערכת הבריאות. עמד בחובותיו בכבוד ונהיה למומחה בתחומו.
חצה את הקווים ? כך מתבטאים גם החברים המגיבים למטה
ההצעות מכאן ואילך להחריג אותו ממש מוזרות
מומחים רבים מתפרנסים מהצד ממתן חוות דעת נגד רשלנות רפואית.
ד"ר רובינשטיין הוא מצביא במערכה שיש בה חיילים רבים מכל הצדדים.
אז אולי נבדוק בציציות כל רופא שאי פעם מכר חוו"ד נגד קולגה ובמורד הדרך גם נחריג מהמחנה שלנו anti-vaxxers ? רופאים שלא מאמינים בהתחממות הגלובאלית ?
המחנה שלנו , ואפילו קבוצת ההתייחסות של healthcare professionals היא מספיק אקסקלוסיבית.
ועדות קבלה בפתח בתי הספר לרפואה לא צריכות חיזוק מצד מובילי דעת הקהל
לסיכום
בזמן דיון על נושא פתוח שהמחלוקת בו ערכית עקרונית - כוחנו הוא דווקא לא באחדותנו.

אנונימי/ת
02.11.2021, 18:42

👍👍👍

אנונימי/ת
07.09.2021, 13:42

לא כל ניתוח מיותר הוא רשלנות. בעולם בו מערכת היחסים בין חולה לרופא הופכת לעיסקית, כאשר החולה " יודע" מה הוא רוצה, ומזמן לא מוכן לשמוע מה הוא אולי " צריך", אך טבעי שיווצרו שותפויות בין אלו הרוצים ולוחצים להינתח, ובין אלו היודעים לספק את הניתוח. כאמור יש הרבה " אפור" בעולם הרפואה, וזה עוד לפני שבכלל שוחחנו על הניתוחים האסתטיים שהפכו חמגיםה מגילאים צעירים יותר ויותר, בחסות " בריאות העור ואנטיאייגינג"

נראה כמו כתבת תדמית מטעם ליברמן, לקראת התקפה חזיתית על הרפואה ה״פרטית״.

אנונימי/ת
07.09.2021, 16:18

בן חיים הנכבד,
מי זה ליברמן?????? הכותב הוא אבי רובינשטיין.
אולי קראת כתבה אחרת ושכחת מסיבות שונות, ואתה מגיב כאן למר ליברמן?!
בריאות ואושר!

07.09.2021, 20:31

התייתמתי מאבי כתוצאה מניתוח מיותר ללא אינדיקציה. מחזק את הדברים החשובים. יש לחזק את הרגולציה כנגד תסמונת VOMIT בלי מורא ובלי משוא פנים.

אנונימי/ת
07.09.2021, 22:05

אני מסכים שעושים לא מעט ניתוחים מיותרים גם במסגרת פרטי וגם בציבורי
גם מלא תביעות שווא , ובעיקר הן נגד חברות ביטוח וביטוח הלאומי, שם בכלל עורכי דין ורופאים "שלהם" חוגגים , משקרים בלי בושה. עורכי דין מלמדים את הקלייינטים שלהם לשקר לרופאים . אחד מעורכי דין ידועים בתחום נזיקין ממרכז הארץ בהרצאה לרופאים בה נוכחתי סיפר בלי להתבייש שהוא מכין את הקליינטים שלו לוועדות רפואיות, כולל הדרכות איך לדמות את הסיפמטומים כדי לקבל אחוז נכות גבוה יותר.
לפחות את העבודה שלהם בסופו של דבר לא פוגעת בבריאות בן אדם אלה בתקציב של חברות ביטוח. הניתוח המיותר בדך כלל לא עוזר, גורם לסבל מיותר נוסף ויכול להסתבך בגדול ולהביא לתוצאות טרגיות ובסוף זה גם פוגע בתקציב של חברות הביטוח ו/או קופות החולים.
אני מאחל לכל הרופאים : תהיו מקצואנים, תהיו מצפונים, תיהו הוגנים.
שנה טובה לכולם
חג שמח

אנונימי/ת
07.09.2021, 22:23

כמו "אנקדוטה"
נפגשתי עם זוג שנות 40 במרפאתי עקב בעיה נוירולוגית קלה עד בינונית אצל גבר. הסברתי לו שאפשר לטפל בבעיה על ידי ניתוח אך לפעמים בעיות אלו חולפות מעמצן לאחר מנוחה ושינוי פעילות .הוא התחיל להתלבט אך אשתו אמרה שלדעתה לא צריך למהר עם שום ניתוח אם לא מדובר בניתוח אססטי .

אנונימי/ת
07.09.2021, 22:25

אסטטי

אנונימי/ת
08.09.2021, 00:25

לכל מי ששכח, וכל מי שחושב שאם נכניס את הראש לחול כמו בת יענה הדברים לא קיימים, הינה תזכורת:

https://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-MAGAZINE-1.8913571?utm_source=App_Share&utm_medium=iOS_Native

זה קרה באמצעות ניתוח סינוסים המכונה FESS .מדובר בניתוח רווחי במיוחד, קצר ויקר: 41 אלף שקל להליך שיכול להימשך שעה וחצי. אך לא ברמב"ם.
זיו ועמיתיו דחסו עוד ועוד ניתוחים, וביצעו אותם בשיטת סרט נע — לפעמים 20 דקות לניתוח. הם אימצו שיטה אגרסיבית, בזו לספרות
המקצועית — והותירו מטופלים עם נזקים.
לעתים הם דחפו מטופלים לבצע FESS גם כשהבדיקות לא תמכו בכך. כשרופאים במחלקה ניסו להביע התנגדות, הם הושתקו. כשמנותחים נזקקו לטיפול נוסף, הם נשלחו למחלקות אחרות כדי שהמדדים לא ייפגעו.
שורש העניין הוא שיטת ניתוחי הבזק.
"לגיל היתה מנטרה — 'תוך 20 דקות' — והוא היה חוזר עליה שוב ושוב", מספרים הרופאים.
שניים מהם מעידים שהם הונחו לשלוח לניתוח כל מקרה של סינוסיטיס, בניגוד למוסכמות בשדה הקליני. מקובל להפנות לניתוח כשהטיפול התרופתי נכשל, ורק אם בדיקת סי־טי מגלה ממצאים רלוונטיים. "בבדיקת סי־טי אתה מזהה חסימות", מספר אחד הרופאים.
"ממצא בסי־טי הוא תנאי לניתוח. גיל אמר לנו, 'עזבו אותי מחסימות — יש לו סינוסיטיס? תביאו אותו ל–FESS."'
"לפעמים מתמחה היה קורא לי ואומר שהוא לא רואה כלום בסי־טי", מספר רופא אחר. "אלא שמרגע שהוחלט על ניתוח, זה היה בלתי הפיך.
ברפואה שפועלת על פי עקרונות רפואיים, ניתוחים מתבטלים על ימין ועל שמאל. דברים משתנים, משתפרים. יום אחד אתה מתלונן על אף סתום, אבל אז בהדמיה לא מזהים בעיה. אצלנו אסור היה להגיד דבר כזה לחולים. לא היתה אופציה לעשות רוורס".
אחד המתמחים מתאר את המתח שהתעורר עם מנהל תחום אף וסינוסים במחלקה, ד"ר דמיטרי אוסטרובסקי. "היו חולים ששאלו שאלות, לא היו בטוחים. יצא שהייתי מסתכל על ההדמיות שלהם
ורואה שהכל בסדר ואין מה לנתח. מי שניסה להגיד משהו היה חוטף מאוסטרובסקי צעקות. הוא לא אהב שרופאים אומרים מה שהם חושבים".

שניים מהרופאים מספרים על סנקציות נגד מי שדיבר יותר מדי, ומזכירים מקרה שבו מתמחה צעיר פירט לחולה את הסיכונים בניתוח FESS" .הוא הזכיר אפשרות של דימומים, דלף של נוזל המוח,
פגיעה בארובת העין. זה אולי נשמע מפחיד, אבל זה הכרחי. הרי אחד העקרונות הבסיסיים ברפואה זה הסכמה מדעת. בכל אופן, אחרי ההסבר הזה החולה אמר שהוא לא רוצה ניתוח. נהיה בלגן
במחלקה והודיעו לאותו מתמחה שהוא לא מקבל מטופלים לפני ניתוח עד הודעה חדשה".
הרופאים מספרים שההנחיה של גיל היתה חותכת: "אם אתם רואים שמטופל לא בטוח ומתחיל לעשות צרות, אתם לוקחים את טופס ההסכמה שלו ומכניסים אותו אליי".

אנונימי/ת
08.09.2021, 11:28

עצוב מאד!!!
מקווה ששם, במשרד הבריאות, יתעוררו ויעשו סדר.
מערכת הבריאות התקדמה בטכנולוגיה, בעשורים האחרונים, אך התדרדרה מבחינת היחס לחולה ומבחינת הרדיפה אחר הכסף. נראה כאילו שאף אחד מראשי המדינה לא רוצה להיכנס לעובי הקורה ולעשות סדר בכאוס.

לא מעניין אותם גם למה מחלקים כסף לקבוצה שהתאגדה תחת כותרת "בתי חולים ציבוריים ועושים עליהום יחד. איך יתכן שתחת צעקות של 2-3 מנהלים מתאגדת כל קבוצת שבעת בתי החולים ובדיוק באותו זמן לכולם יש מחסור גדול בכסף?
צועקים יותר ומקבלים מיליונים/מיליארדים מכספי הציבור, מבלי לבדוק מי באמת עם גירעון ומי לא, התחבר לחבורה הזאת.
מבלי לבדוק את ניהול בתי החולים האלה אם באמת יש גירעונות ואם כן למה???
מבלי לבדוק לאן הולכים הכספים ולמי!! למה בית חולים מעיני הישועה בגרעון אם בכלל??? לאן הולך הכסף כשהמנכ"ל מעסיק בני משפחה ומכרים למיניהן ומשלם להם סכומי עתק, למה בית חולים הוא עסק משפחתי כשהמנכ"ל אינו רופא ואינו מומחה בניהול רפואי? ולמה סמכות רבנית ממנה אותו???? איפה משרד הבריאות???? איפה מבקר המדינה???? איפה הנציבות????

למה בית חולים כמו שערי צדק ממציא משרה של "נשיא"?? נשיא למרכז הרפואי פרופ' הלוי! על חשבון מי מפזרים את המיליונים??? מי צריך נשיא לבית חולים??? עוד מעט ימציאו קיסר לבית חולים והציבור ישלם לו.

על המשרדים הממשלתיים להקים ועדות חקירה לבתי החולים "הציבוריים" שתבדוק את התנהלותם הכספית לפני שמחלקים להם מיליארדים, או לתת להם הכסף כהלוואה מותנית בבדיקת ועדת חקירה, וככל שיימצא שאין הצדקה על בית החולים להחזיר את כל הכסף שקבל ולטפל כראוי במנהלו!!!!

אסירים בורחים לנו כבמדינת בננות וכסף מפזרים מבלי לבדוק ביסודיות את הסיבות ואת ההתנהלות של אותם בתי חולים. לא כל שבעת בתי החולים בגירעון, חד משמעית לא כולם בגירעון, הרוצה לדעת יודע ומי שיודע יודע ושותק.
אולי "הדוב" יתעורר מתרדמתו ויעשו סדר אמת.
לפנינו שנה חדשה, לא להסתפק רק בתפילה, צריך לעשות מעשים, צריך לעשות סדר.

שנה טוב, טובה מקודמותיה.

אנונימי/ת
09.09.2021, 00:49

האתר הזה לא מפסיק להכניס תוכן שמנגח את הרופאים.
הרופאים תאבי כסף. מבצעים ניתוחים מיותרים, מרוויחים ים של כסף ועוד ועוד...
האם אני לא טועה, והאתר הזה ממומן מכספנו ע"י הר"י ?
הזוי

אנונימי/ת
09.09.2021, 11:36

נמוך מאד מאד!
אתה לא מנסה לסתור את אבי רובינשטיין ולא מציג עובדות סותרות, אלא מתעסק במימון האתר.
מימון האתר לא אומר שהוא צריך לייצג את מטרותיך, שהן ברורות עפ"י תגובתך.
עשית שירות דוב לרופאים.

אנונימי/ת
09.09.2021, 21:22

כמה ציני להגיב על "שירות דוב לרופאים"

וזאת בסופו של טור פירסומי (?) של רופא (?) שחצה את הקווים ושכל מטרתו היא לדפוק רופאים אחרים ועל הדרך להתעשר.
האתר הזה ירד מהפסים לגמרי, ונראה שכל הר"י איתו.
אני הולך ומשתכנע שצריך להפסיק לשלם את דמי החבר

אנונימי/ת
15.09.2021, 18:42

בטבע יש שרשרת מזון. טורפים, נטרפים ואוכלי נבלות.
לי די ברור איפה נמצאים עורכי הדין והרופאים. במקום בו יהיו חלשים או נטרפים, אוכלי הנבלות נהנים מהשלל. בהסתכלות פילוסופית - הכסף מעולם לא יהפוך את בעליו למאושר אבל יאפשר לו סבל בנוחות.

02.11.2021, 19:08

אין ספק שניתוח ללא אידיקציה הוא מתכון לצרות. כמנהל מחלקה אורתופדית בעבר המצוקה התקציבית וחוסר כוח אדם חייבו אותי לשקול היטב האם יש אינדיקציה לניתוח. רוצה לקוות שלא ביצענו ניתוחים מיותרים .המאמר של דר' רובינשטיין ראוי וחשוב שכל מנתח ייקח אותו לתשומת ליבו.

03.04.2022, 22:04

פרשתי מניהול מחלקה אורתופדית לפני 11 שנים. לעומס העבודה ו"קמצנות" באמצעים היה יתרון במניעת ניתוחים מיותרים .אך גם במסגרת הציבורית פה ושם היו ניתוחים מיותרים בגלל טעות בשיקול דעת. אין ספק שברפואה מתגמלת פר ניתוח הנטיה לניתוח "מיותר," עלולה להתגבר.