רווסקולריזציה

האם רווסקולריזציה הינה טיפול יעיל לקלאודיקציה אינטרמיטנטית?

רווסקולריזציה בחולים עם קלאודיקציה אינטרמיטנטית קשורה בשיעור מוגבר של אסכמיה כרונית מסכנת גפה וכריתת גפה ויש צורך במחקרים נוספים

בשנים האחרונות ההיארעות של מחלת כלי דם פריפריים (PAD) גוברת והתסמין הנפוץ ביותר של PAD תסמינית הינו קלאודיקציה אינטרמיטנטית (IC). התקדמות תסמינים מעבר ל-IC הינה נדירה וגישה לא התערבותית הכוללת הפסקת עישון, פעילות גופנית מפוקחת וטיפול תרופתי יכול אף להפחית התקדמות זו. למרות העדר סכנה לגפה או סכנת חיים כתוצאה מ-IC ישנו שימוש גובר בגישות פולשניות לטיפול ב-IC. מחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Journal of Vascular Surgery בחן את התקדמות IC ושיעור כריתות הגפה בחולים עם IC אשר טופלו עם וללא רווסקולריזציה. הגישות בהן נעשה שימוש במסגרת המחקר היה הן בגישה אנדוסקולרית והן בגישה פתוחה.

במחקר השתתפו 1051 חולים כאשר מתוכם 328 עברו לפחות פעולת רווסקולריזציה אחת ו-723 טופלו ללא התערבות פולשנית. החולים בקבוצת הרווסקולריזציה היו מעט צעירים יותר (60.3 שנים לעומת 62.1 שנים). לא היה הבדל בין שיעור הגברים בשתי הקבוצות ושיעור התחלואה נלווית מלב שיעור גבוה יותר של סוכרת סוג 2 (32.3% לעומת 16.3%; p>0.001) ו-COPD (4.3% לעומת 1.7%; p=0.017) בקבוצת הרווסקולריזציה.

אנליזה רב-משתנית של ממצאי המחקר הדגימה כי לחולים אשר עברו רווסקולריזציה סיכוי גדול פי 2.9 להתקדמות לאיסכמיה כרונית מסכנת גפה וסיכוי גדול פי 4.5 לעבור כריתת גפה לעומת חולים שלא עברו רווסקולריזציה. ממצאים אלו הודגמו גם בעוקבה נוספת אשר הותאמה לפי ציון זיקה.

החוקרים מסכמים כי רווסקולריזציה בחולים עם IC קשורה בשיעור מוגבר של אסכמיה כרונית מסכנת גפה וכריתת גפה ויש צורך במחקרים נוספים אשר יעריכו אילו חולים עם IC, אם בכלל, ירוויחו מרה-וסקולריזציה.

מקור: 

Madabhusi, V. et al. (2021) Journal of Vascular Surgery. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jvs.2021.02.045

נושאים קשורים:  רווסקולריזציה,  כריתת גפה,  אסכמיה,  מחלת כלי דם,  מחקרים
תגובות