חדשות

פצעים כרוניים קשיי ריפוי נרפאו בזכות טיפול בחמצן מקומי 24/7

ה-FDA אישר שימוש בטכנולוגיה החדשה שנחקרה במרפאות "מכבי" והביאה להחלמתם המהירה של פצעים כרוניים. הטיפול זמין למבוטחי ה"כללית" ו"מכבי"

פצע קשה ריפוי שהחלים. אילוסטרציה

חולים שפצעיהם הכרוניים לא נסגרו במשך חמש שנים נרפאו לאחר 52 ימי טיפול בטכנולוגיה חדשה "טיפול בחמצן מקומי", Topical oxygen therapyי- TOT. לפני השימוש בטכנולוגיה זו החולים סבלו מפצעים שלא נרפאו בין שבעה חודשים לחמש שנים.

מחקר בנושא הזה בוצע במרפאות מכבי שירותי בריאות וממצאיו פורסמו ביולי האחרון ב-Journal of wound Care.

שכיחותם של פצעים קשיי ריפוי עולה בכל שנה, מסרו עורכי המחקר, בגלל הזדקנות האוכלוסיה והעלייה בשיעור החולים בהשמנת יתר וסוכרת, מחלות המאופיינות בפגיעה משמעותית בכלי הדם.

במחקר הרב מרפאתי שנעשה בחולים עם פצעים קשיי ריפוי שטופלו בין שבעה חודשים לחמש שנים בטכנולוגיות שונות ללא הצלחה, נמצא כי הטיפול בחמצן מקומי (TOT) הביאה לריפוי בשיעור של 47%-57% מהפצעים לאחר 52 ימי טיפול, בממוצע וכן שטחם של הפצעים שלא נרפאו לחלוטין הצטמצם משמעותית ב-83%-74%.

במחקר נמצא כי תהליך החלמת הפצעים נעשה יעיל יותר הודות לטכנולוגיה חדשה זאת כדי פי 18, בהשוואה לריפוי פצעים בגישות אחרות. כל זאת בזכות העשרתם בחמצן מקומי 24 שעות ביממה.

ד"ר חנה קאופמן, מומחית בכירורגיה אורתופדית, מנהלת מרפאת פצע במחוז צפון-חיפה ב"מכבי", היתה החוקרת הראשית במחקר. השתתפו עוד ד"ר מקסים גורביץ' מהמרכז הרפואי הלל יפה, ד"ר ערן תמיר, מהמרכז הרפואי אסף הרופא, ד"ר אלעד קרן ממכבי שירותי בריאות באר שבע, ד"ר אלכסנדר ליפקין מהמרכז הרפואי וולפסון ומכבי שירותי בריאות חולון וד"ר פאול הייס מבית החולים אדנברוקס, בקיימברידג', אנגליה.

ד"ר קאופמן מסרה: "פצע כרוני זקוק לחמצן לשם החלמתו בכמות גבוהה פי חמישה מצרכיה של רקמה בריאה. הטיפול בחמצן מקומי הוא כלי חשוב וייחודי בהתמודדות עם פצעים קשיי ריפוי, כיוון שרוב הפצעים סובלים מדרגה כזאת או אחרת של מחסור בחמצן (היפוקסיה).

"בהתבסס על הספרות המקצועית ופיילוט ראשוני שעשינו, הוחלט לערוך את המחקר בטכנולוגיה המזרימה חמצן מקומי 24/7 ישירות לפצע. החמצן מסייע ביצירת כלי דם חדשים, תורם לחילוף חומרים בתא ולייצור אנרגיה, לפעילות אנטי בקטריאלית, לחיזוק רקמת הצלקת ולהחשת סגירתם של פצעים. קרוב למחצית מהפצעים שלא נרפאו במשך חודשים ארוכים הצליחו להיסגר במהירות מרשימה".

על המחקר עצמו נמסרו הפרטים הבאים: הוא נמשך שלוש שנים (2017-2014), השתתפו 100 מטופלים שטופלו בשש מרפאות פצעים של "מכבי". למחקר גויסו רק חולים שסיכויי ההחלמה של פצעיהם היו נמוכים בגלל סוכרת, מחלות בכלי הדם ומחלות נלוות אחרות שמהם סבלו. לפני כניסתם למחקר, הם טופלו במגוון רחב של טיפולים ובחבישות מתקדמות ובכל זאת פצעיהם לא החלימו.

הגיל הממוצע של החולים היה 66.9 כאשר 62% מהם היו גברים. 48 מביניהם סבלו מפצעים על רקע של בעיות ורידים, 27 מהפצעים נבעו ממחלות עורקים, 13 מכיבים סוכרתיים, ארבעה פצעים לאחר טראומה ושלושה פצעי לחץ. שלושה חולים סבלו מכוויות ושלושה אחרים היו עם פצעי ניתוח שלא נרפאו.

הטכנולוגיה החדשה אושרה על ידי ה-FDA ומשרד הבריאות לטיפול בפצעים סוכרתיים, בכיבים ורידיים, בפצעי טראומה, בפצעי ניתוח שאינם נסגרים ועוד. היא מבוססת על מחולל חמצן קטן המספק לפצע 98% חמצן טהור ולחות באמצעות צינורית דקה וממברנה המונחת על "מיטת" הפצע. המכשיר, בגודל של טלפון נייד, שקט ובלתי נראה לעין. המטופל נושא אותו על גופו כך שהוא מאפשר טיפול רציף גם בלילה.

יעילות הטיפול הוכחה בשורה של מחקרים קליניים, ובבריטניה טכנולוגיה זאת נכללת בקווים המנחים לשם ריפוי פצעים. היא זמינה עתה למבוטחי קופות החולים מכבי וכללית (במרפאת פצע ב"בילינסון") בהפניית רופא.

נושאים קשורים:  פצעים קשיי ריפוי,  Topical oxygen therapy - TOT,  פצעים כרוניים,  מכבי שירותי בריאות,  ד"ר חנה קאופמן,  טיפול בחמצן מקומי,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
22.10.2018, 00:02

לפני שרצים לשווק לציבור הרחב טיפול חדשני, רצוי שהראיות בזכותו יהיו מעט יותר חזקות ממחקר קטן על כמה עשרות חולים. זה נשמע מבטיח, אבל נתקלנו לא פעם במקרים כאלה שנגמרו לא טוב.