חדשות

פורסמו הנחיות קליניות מקיפות לטיפול בטראומה וסקולרית

מדריך האיגוד האירופאי לכירורגיה וסקולרית לבחירת אסטרטגיית הטיפול במקרי טראומה וסקולרית כולל מעל 100 המלצות, וביניהן: שליטה בדימום ושחזור פרפוזיה, חומרי שתל, הדמיה וניהול טראומה באיברים שונים

מערכת כלי הדם. איור דיגיטלי/ שאטרסטוק

הנחיות קליניות מקיפות לטיפול בטראומה וסקולרית, המספקות לרופאים מסגרת טיפולית מבוססת ראיות בשילוב עם דעות מומחים, פורסמו לאחרונה על ידי האיגוד האירופאי לכירורגיה וסקולרית (ESVS). הקווים המנחים מהווים את המדריך העדכני והמבוסס ביותר לבחירת אסטרטגיית הטיפול האופטימלית עבור מטופלים עם טראומה וסקולרית.

הקווים המנחים נכתבו על ידי ועדה בינלאומית של מומחים ועברו תהליך סקירה מקיף. הם מספקים מידע חיוני על אפידמיולוגיה של טראומה וסקולרית, עקרונות כלליים לטיפול ומי צריך לבצע ניתוחי טראומה וסקולרית.

המסמך כולל 105 המלצות המכסות מגוון רחב של נושאים, כולל שליטה בדימום ושחזור פרפוזיה, חומרי שתל, הדמיה וניהול טראומה וסקולרית בצוואר, באבי העורקים, החזה ובמוצא בית החזה, בבטן ובגפיים העליונות והתחתונות. ההנחיות גם מתייחסות לשיקולים לאחר ניתוח ולטראומה וסקולרית בילדים.

ההנחיות מציגות מערכת דירוג חדשה של ESVS לטראומה עורקית, כשההמלצות מדורגות על פי חוזקתן מ-I עד III, והאותיות A עד C מציינות את רמת הראיות.

בין השאר, ההנחיות מדגישות את החשיבות של מתן מוקדם של חומצה טרנקסמית לכל המטופלים עם דימום חמור ומציבות את הטומוגרפיה הממוחשבת האנגיוגרפית (CTA) כבדיקת הקו הראשון המומלצת במטופלי טראומה ללא סימנים קליניים של דימום פעיל.

בטיפול בפציעות כלי דם, ההנחיות ממליצות על תיקון ראשוני סופי על פני פתרונות זמניים, כאשר במקרים בהם תיקון ראשוני אינו אפשרי, מומלץ השימוש בשאנטים וסקולריים זמניים. למטופלים המוגדרים כלא יציבים המודינמית ואינם מתאימים ל-CTA, ההנחיות ממליצות על העברה מיידית להתערבות כירורגית.

בפציעות צוואריות וסקולריות, ההנחיות מתייחסות לדרגות חומרה שונות ומספקות המלצות ספציפיות. בפציעות חודרות בעורק הקרוטיד המשותף או הפנימי בדרגה 2/3, מומלץ על רקונסטרוקציה (אם אפשרית) על פני קשירה. עבור פציעות בעורק הוורטברלי החוץ-גולגולתי בדרגה 3, מומלצת התערבות אנדווסקולרית דחופה עם אמבוליזציה.

בפציעות וסקולריות בחזה, ההנחיות מתייחסות לפציעות אאורטליות והטיפול המומלץ בהן לפי דרגת חומרה. בפציעות אאורטליות בדרגה 1 ללא פגיעת ראש טראומטית חמורה, מומלץ טיפול שמרני. בדרגה 2, מומלץ תיקון אנדווסקולרי דחוף (תוך 24 שעות), ובדרגה 3, נדרש תיקון כירורגי מיידי.

בפציעות וסקולריות בבטן, ההנחיות מדגישות את חשיבות החקירה הכירורגית המיידית ושליטה בדימום למטופלים בהלם עם דימום מתמשך. בהמטומות רטרופריטונאליות במהלך לפרוטומיית טראומה, מומלצת חקירה כירורגית למטופלים שאינם יציבים המודינמית או עם המטומה לא יציבה.

ההנחיות כוללות גם המלצות מפורטות לטיפול בפציעות ספציפיות כגון פציעות אאורטליות בטניות, פציעות בעורקי האיליאק ושער הכליה, המותאמות לדרגות חומרה שונות ולמצב ההמודינמי של המטופל.

נושאים קשורים:  כירורגיה וסקולרית,  הנחיות,  חדשות,  ניתוחי טראומה וסקולרית
תגובות