לחוסר ביטחון תזונתי יש קשר מובהק לסיבוכים פוסט ניתוחיים רבים יותר ולאשפוזים ממושכים יותר בקרב מטופלי טראומה כירורגית. כך על פי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Surgery.
עוד בעניין דומה
המחקר, שנערך בהובלת בית החולים בריגהם ונשים בבוסטון, מצא כי מטופלים הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי חוו סיבוכים פוסט ניתוחיים בשיעור של 41.4% לעומת 12.5% בלבד בקרב מטופלים עם ביטחון תזונתי.
צוות המחקר הבינלאומי ערך מחקר עוקבה פרוספקטיבי רב מרכזי שכלל 848 מטופלים (גיל חציוני 32, 82% גברים) משלושה מרכזים רפואיים ציבוריים ופרטיים בהודו, מאוקטובר 2021 עד יוני 2023. החוקרים מציינים כי המוסדות הרפואיים שנבחרו לניסוי הם מוסדות ברמה גבוהה עם סטנדרטים של מדינות מפותחות, מה שמחזק את הרלוונטיות של הממצאים גם להקשרים אחרים.
המשתתפים עברו התערבות ניתוחית לאחר פציעה טראומטית ומצב הביטחון התזונתי שלהם הוערך בקבלה באמצעות כלי להערכת סימני רעב (Hunger Vital Sign). מבין המשתתפים, 174 (21%) דיווחו על חוסר ביטחון תזונתי בשנה שקדמה לאשפוזם.
לאחר התאמה למשתנים כמו גיל, מין, הכנסת משק הבית, ציון חומרת הפציעה וסיבת הפציעה, חוסר ביטחון תזונתי נקשר לסיכוי גבוה פי 3.68 לפתח סיבוך כלשהו בתוך שלושה חודשים מהניתוח.
המחקר מצא גם כי מטופלים עם חוסר ביטחון תזונתי אושפזו למשך זמן ארוך משמעותית יותר, עם חציון אשפוז של 13 ימים לעומת חמישה ימים בקבוצת הביטחון התזונתי. בנוסף, הופעת חוסר ביטחון תזונתי חדש חודש לאחר הניתוח נקשרה לסיכון מוגבר פי 5.06 לסיבוכים חדשים בבדיקת המעקב לאחר שלושה חודשים.
מטופלים עם חוסר ביטחון תזונתי היו גם בעלי מאפיינים סוציודמוגרפיים שונים, כולל משקי בית גדולים יותר, רמת השכלה נמוכה יותר והכנסה נמוכה יותר. הם גם סבלו משיעורים גבוהים יותר של אי ביטחון בדיור (20.7% לעומת 11%) ומקשיי תחבורה (31% לעומת 2.2%).
החוקרים מסיקים כי סריקה שגרתית לאיתור חוסר ביטחון תזונתי והתערבויות ממוקדות כמו ארוחות מותאמות רפואית, עשויות להפחית את ההשפעה המזיקה של חוסר ביטחון תזונתי על תוצאות כירורגיות.
ממצאי המחקר מספקים ראיות משמעותיות לקשר בין מצב תזונתי לבין תוצאות קליניות, מה שמאפשר זיהוי מוקדם של מטופלים בסיכון גבוה ותכנון טיפול מותאם. זיהוי והתערבות בגורמי סיכון חברתיים כמו חוסר ביטחון תזונתי הם כלים להפחתת סיבוכים ואשפוזים ממושכים.