בגלל שיטת התגמול, חסימות עורקים בגפיים בארה"ב הפכו למקור הכנסה לרופאים, בעוד מטופלים מאבדים בדרך את הגפיים. כך עולה מתחקיר של ניו-יורק טיימס שפורסם אתמול (א') בדה מרקר וחושף שימוש יתר באטרקטומי (atherectomy), הליך שהשימוש בו הוכפל בארה"ב בעשור החולף.
עוד בעניין דומה
על פי הדיווח, מחקרים רפואיים מהעשור האחרון מראים שברוב המקרים של חסימות עורקים בגפיים, אין צורך בטיפול מלבד תרופות והמלצות לפעילות גופנית.
עם זאת, התחקיר חשף כי יצרניות מכשור רפואי מקדמות תעשיה קטנה ומשגשגת שבה רופאים מחדירים סְטֵנְט מתכת או בלוני ניילון כדי לדחוף את הפלאק לצדי העורקים. אחרים מבצעים אטרקטומי - הליך רפואי שבמסגרתו חוט ברזל חמוש בלהב או לייזר קטנטנים מוחדר לכלי הדם כדי לסלק את הפלאק. זאת, למרות שמחקרים רפואיים גילו שארטקטומי הוא הליך מסוכן במיוחד: סיכוייהם של מטופלים עם מחלת העורקים הפריפריאליים שעברו את ההליך לעבור קטיעה גדולים יותר מאשר אלה שלא.
הכותבים מציינים כי השימוש שעושים רופאים באטרקטומי הכפיל את עצמו הן בגלל תמריצים לרופאים על ביצוע ההליך למטופלים שלא מאושפזים בבית חולים והן בגלל שיצרניות ציוד רפואי להליכים בכלי הדם הזרימו משאבים לשדה הרפואי החדש הזה, כדי לבנות בו שוק רווחי. זאת, לצד רגולציה מינימלית על תעשיית הטיפולים הרפואיים בכלי דם.
תחקיר "ניו יורק טיימס" גילה כי רבים מהרופאים שמבצעים את ההליכים המיותרים הללו מקבלים תשלומים על ייעוץ, הרצאות ושירותים אחרים מתעשיית המכשור הרפואי, שגוזרת רווחים מעבודתם. נוסף על כך, חברות מכשור רפואי הלוו כספים ליותר מ-150 רופאים כדי לממן רכישת ציוד רפואי.
15 מנתחות ומנתחים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי הם נקראים לעתים קרובות לתקן בעיות שנגרמו בגלל רופאים במרפאות עצמאיות לטיפול בכלי דם. "כשמישהו חותך את המטופל או מחדיר לו משהו למרות שזה מיותר, זה כמו שמישהו ידקור אותו ברחוב ויחטוף לו את הארנק", אמר ד"ר ראסל סמונס, מנתח כלי דם מפלורידה.